09 okt

Wat is een beloning voor jouw hond?

Welzijnsgericht trainen, mijn hond wordt te dik van zoveel snoepjes, Zo kan ik het ook wel met al dat voer, lokken daar leert hij niks van en ga zo maar door. Allemaal uitspraken die voorbij komen tijdens de lessen. Lees hieronder verder als je alles wilt weten over DE beloning voor jouw hond.

Allereerst, wat leuk dat ik je tot hier heb kunnen boeien! Ik ben Laura, kynologisch instructeur. Dit houdt in dat ik afgestudeerd hondentrainer ben.
Ik geef les in groepsverband, privélessen bij ons op locatie of bij jouw thuis. Daarnaast heb ik een uitlaatservice in regio Zaanstad.

Ik wil je graag meenemen in alles wat met beloning te maken heeft. Wat verstaan we onder een beloning, wat is het en hoe ziet het er uit?
Bedenk voor jezelf even wat er als eerst in je op komt als je aan het woord beloning denkt? Wat heeft dit voor jouw als betekenis?

Wat verstaan we onder belonen?

Je hond iets geven omdat hij het goed heeft gedaan. Een beloning is een bekrachtiger. Het zorgt er voor dat gedrag toeneemt, versterkt of herhaalt wordt.

Welk soort beloningen zijn er:

Voerbeloning is de meest voor de hand liggend. Bij Laura’s hondenservice gebruiken wij deze beloningsvorm het meest tijdens de trainingen en bij het uitlaten van alle uitlaathonden. Een voerbeloning is een voertje waar de hond niet op kauwt. Het Hap, slik, weg effect. Het gaat er om dat jouw hond een fijn gevoel krijgt van het voertje omdat hij goed gedrag laat zien.

Soorten voerbeloning die wij veel gebruiken en waar veel honden dolblij van worden:

  • Gedroogd vlees
  • Brokken
  • Kaas
  • Hondenworst
  • Kipfilet
  • Frikandel
  • Knijptube Paté
  • Smeerkaas

Wanneer jouw hond geen voerbeloning wilt aannemen kan het zijn dat hij jouw voertje niet lekker genoeg vindt.
Sommige honden zijn buiten te gespannen om te eten. Misschien vindt jouw hond het teefje op de hoek van de straat veel belangrijker dan het voertje bij jouw.

Naast voerbeloning heb je ook nog veel andere manieren om jouw hond te belonen. Denk aan samen spelen met een trektouw, het gooien van een bal, mogen zwemmen op jouw commando. Als jouw hond niet voergemotiveerd is, dan kun je onderstaande beloningen inzetten tijdens de opvoeding van jouw hond. Dit zijn andere alternatieven om jouw hond te belonen voor goed gedrag.

Bij het geven van een beloning is het super belangrijk om op HET moment te beslissen wat jouw hond op DAT moment ziet als beloning.
Wilt hij super graag zwemmen in dat meertje, maar wil je eerst dat hij even wacht met oversteken van het fietspad? Dan wordt de GO voor het mogen zwemmen na het netjes wachten zijn beloning.

Moet jouw hond rustig wachten in de auto tot dat hij van jouw eruit mag springen? Dan wordt het op jouw teken uit de auto springen zijn beloning. Zo zie je maar op wat voor manieren jij jouw hond kunt belonen. Leuk he!

Wissel je beloning af

De beloning voor jouw hond moet een WOUW effect hebben. Beloon jij altijd met brokken. Dan zal hij daar snel op uitgekeken zijn.
Afwisseling in soorten beloningsvoer. Werken met A en B voertjes helpt geweldig bij de opvoeding van jouw hond.
Wil je weten wat ik bedoel met A en B voertjes? Plan een les bij ons en ik leer je alles omtrent het belonen.

Dus, afwisseling met voer zeker doen! Neem zijn favoriete speeltje mee tijdens de wandelingen en beloon je hond zo nu en dan met een trekspel.
Hierbij is het wel belangrijk dat jouw hond het trekspel ook echt ziet als beloning. Wordt jouw hond super wild van een trekspel, dan zet je dit niet in als beloning.

Heb je hulp nodig?

Wil je jouw hond beter leren begrijpen? Loop je tegen bepaald probleemgedrag aan of wil je graag net even wat meer begeleiding?
Voel je welkom bij Laura’s hondenservice. Voor vragen stuur je bericht via het contactformulier of mail ons op info@laurashondenservice.nl

Wil je meer weten over mijn aanbod of je aanmelden?

Neem contact met mij op