30 okt

Groepstraining of toch privétraining?

De belangrijkste vraag die je aan jezelf mag stellen is: Wat past het beste bij jou en je hond?
Kies je voor Groepstraining of toch privéles? Ik neem je mee in jouw keuze

Bij Laura’s hondenservice kiezen we er bewust voor om alleen privétrainingen aan te bieden.
In deze blog leg ik je uit wat de verschillen zijn tussen groepstrainingen en privétrainingen en vertel ik je waar je op kunt letten als je jouw keuze gaat maken.

Privétraining

Deze trainingen kunnen gegeven worden op de locatie van de hondenschool of bij de cursist thuis.
Privétraining houdt in dat de instructeur volledig de aandacht voor jullie heeft. Voor alle honden is privétraining mogelijk.

Puppytraining in privéles betekent dat de instructeur les kan geven op jullie eigen niveau. Aan de slag met jullie eigen doelen, zonder bang te hoeven zijn dat wat jullie doen niet goed genoeg is. Het opvoeden van je puppy gaat op eigen tempo en niveau.

Tijdens de privétraining kun je er voor kiezen om alleen aan een specifiek probleem te werken.
Reactieve honden hebben veel baat bij privétraining. Je kunt op eigen snelheid werken aan de moeilijke prikkel toevoegen en daarmee trainen. De moeilijke prikkel kan bijvoorbeeld zijn het passeren van andere honden. Voor honden die uitvallen naar auto’s of katten is het belangrijk om buiten te trainen op afstand van de moeilijke prikkel.

Privétraining bij jouw thuis kan aangevraagd worden, starten kan binnen 2 weken. Heeft jouw hond moeite met bezoek begroeten of vindt hij het lastig om zijn rust niet te vinden. Alles waar jullie tegenaan lopen daar kan aan gewerkt worden in privétraining.

Privétraining kan ook wat anders zijn dan gehoorzaamheid. Alle hondensporten kun je beoefenen in privéverband.
Bij Laura’s hondenservice kun je detectielessen starten op elk geschikt moment in Zaanstad.

Voor het aanvragen van de detectielessen kun je contact opnemen via het Contactformulier

Groepstraining

Deze trainingen worden gegeven in groepsverband. Bij de meeste hondenscholen train je met 5 tot 8 cursisten in een les.
Een les duurt gemiddeld 45/60 minuten. Bij veel hondenscholen kun je als cursist meedoen met de puppycursus, gehoorzaamheidscursus of pubercursus.
Daarnaast kun je vaak nog een hondensport beoefenen. Denk aan Agility (behendigheid), Hoopers, Detectie, Mantrailing (speuren), frisbee.

Waar moet je op letten als je met jouw hond op training gaat bij een hondenschool?

Als je een hondenschool hebt gevonden raad ik je aan om een keer langs te gaan om te kijken. Je kunt dat zelf ervaren hoe het is zonder dat je jouw hond mee neemt. Het is super belangrijk dat een hondenschool welzijnsgericht te werk gaat. Dit betekend dat de trainingsmethode liefdevol is. Dat er gewerkt wordt met beloningsvoertjes en dat er niet getraind wordt doormiddel van intimidatie en dwang.

Bij veel hondenscholen wordt er getraind op een groot veld met meerdere groepen tegelijk. Voor veel honden kan dit overweldigend zijn.
Puppy’s mogen met 9 weken meedoen met de puppycursus. Voor of na de les mogen de puppy’s vaak nog even met elkaar spelen.

Spelbegeleiding

Honden die elkaar niet kennen hebben vaak begeleiding nodig bij het spelen. Het nadeel van laten spelen tijdens de les is dat je te maken hebt met veel verschillende soorten honden. Klein, groot, zwak, sterk, bang, druk enz. Dit betekend dat de instructeur dit goed moet begeleiden en jullie als cursisten moet uitleggen welk gedrag ze ziet en hoe hiermee om te gaan.

Om de beurt 2 om 2 laten spelen. Klein bij klein en groot bij groot. Als de grote puppy’s spelen, worden de kleine puppy’s even opgetild. Als de kleine puppy’s spelen, zijn de grote puppy’s aan de riem. Doe je dit niet dan worden de kleine puppy’s omver gelopen door de grote puppy’s en heb je niet meer te maken met leuk spel. Je komt tenslotte naar de puppycursus om jouw puppy te socialiseren en niet om te traumatiseren.

Merk je tijdens de les dat jouw puppy heel moe begint te worden, wacht dan rustig. Neem een eigen kleedje mee waar de geur van jouw puppy op zit. Dit geeft hem een vertrouwt gevoel.

Gehoorzaamheidstraining (pubers en volwassen)
Hier mag je aan meedoen als je de puppycursus hebt afgerond. Als je jouw hond pas op latere leeftijd hebt gekregen dat kun je vaak na een privéles instromen in een gehoorzaamheidsklas.

In de gehoorzaamheidslessen wordt er verder getraind aan de basisvaardigheden. Lopen aan de lijn zonder trekken, zit, af, blijf, beheersing, hierkomen enz. Als jouw hond oud genoeg is mag hij daarna mee doen aan een hondensport naar keuze.

Conclusie

Kijk vooral waar jij en je hond gelukkig van worden. Wat vooral belangrijk is, is dat je een goede klik hebt met de instructeur.
Groepstraining of toch privétraining. Het belangrijkste is dat de instructeur de kennis heeft om op een diervriendelijke manier honden te trainen zonder dwang en intimidatie.

Heb je zelf geen goed gevoel bij de manier van trainen, ga dan niet door!

Het belangrijkste is dat je jouw eigen gevoel volgt. Jij bent de baas van jouw hond.

Ben jij opzoek naar de ultieme beloning voor jouw hond? Lees deze blog!
Wat is een beloning voor jouw hond?

Wil je meer weten over mijn aanbod of je aanmelden?

Neem contact met mij op