Bijt jouw puppy ook zo hard en voel je dan de scherpe tandjes op je huid? Dit kan erg vervelend zijn. Waarom bijt jouw puppy en wat kun je er aan doen. Ik neem je mee in het leven van jouw puppy en leg je uit wat je er aan kunt doen.
Tanden wisselen
Vanaf 3 maanden begint jouw puppy met het wisselen van zijn tanden. Dit betekend niet dat al zijn melktanden er in één keer uitvallen. Dit gaat geleidelijk aan verspreidt over een aantal weken. De tandjes vallen er vaak uit tijdens het spelen of wanneer jouw puppy op een kluifje aan het bijten is. Het kan zijn dat je dan wat bloed tegen komt, dit hoort er bij.
Bijtrem
Er zijn veel redenen waarom het ontzettend belangrijk is dat de puppy’s de eerste weken bij hun moeder blijven. Een van die reden is dat de moeder van de puppy’s hele duidelijke regels en grenzen aanleert omtrent het gebruik van hun gebitje. Bijt een puppy te hard in de tepel, dan kan hij een snauw verwachten. Hierdoor leert de pup dat hij zachtjes moet doen met zijn tandjes. Nestgenootjes spelen ook een belangrijke rol hierin. Tijdens het spelen met broertjes en zusjes leert jouw puppy spelenderwijs om te gaan met zijn tandjes.
Heb je al mijn andere blog gelezen over Beloningen
Ik leer je welke beloning voor jouw hond echt werkt! Klik op de link hierboven.
Grenzen stellen
Jouw puppy is een baby en baby’s moeten alles leren. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met jouw puppy over de regels. Dit mag wel en dit mag niet.
Als jij nooit je grens stelt aan je puppy terwijl hij bijt, dan leert je puppy dat bijten helemaal oké is. Dat is niet de bedoeling.
Zo stel je grenzen
Het is belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt hoe je de grens gaat aangeven aan je puppy. Op zo’n manier dat het ook duidelijk is voor je puppy.
Ik ga je helpen met onderstaand stappenplan.
Stap 1. Bedenk voor jezelf wat het verschil is tussen een zeer harde bijt en een minder harde bijt. Als je puppy jouw echt pijn doet met bijten, mag je jouw grens aangeven door duidelijk een waarschuwingssignaal te geven ‘NEE’ . Daarna stap je weg van je puppy en ga je wat anders doen. Het is niet de bedoeling dat je jouw puppy bij zijn nekvel pakt of knijpt. Straffen is niet de bedoeling, want hij doet dit niet uit kwade bedoeling.
Stap 2. Zorg voor een speeltje wat je puppy in zijn bek kan vastpakken zonder dat hij meteen bij jouw hand kan komen. Een lang fleecetouw kan hierbij handig zijn. Bied je puppy genoeg kauwmateriaal aan. Puppy’s hebben behoefte om te kauwen, ook als ze gaan wisselen.
Stap 3. Merk je dat het bijten minder hard gaat, dan is dat een goed teken. Hij leert dat heel hard bijten niet mag en dat hij een alternatief krijgt als hij zachtjes bijt. Dit kan een speeltje of een kluifje zijn. Hierdoor communiceer je met je puppy dat hij graag wilt bijten, maar niet in jouw handen.
Leren dan bijten niks opgeleverd
Als je aan de slag gaat met dit stappenplan dan leert je puppy dat hij geen aandacht van jouw krijgt als hij zo hard bijt. Het is belangrijk dat je dit consequent vol houdt. Anders gaat je puppy de grenzen opzoeken en kijken hoe hij dit jouw aandacht kan krijgen. Leer je puppy dat het haar niks oplevert, behalve een duidelijke NEE als ze te hard bijt.
Ze moet leren dat aandacht krijgen leuk kan zijn, zonder hard gebruiken van puppytandjes. Zachte bijtjes leveren een leuk speeltje of kluifje op en dat wordt haar beloning.
Ander gedrag aanleren
We focussen ons het liefst op ander gedrag aanleren in plaats van gedrag afleren. Het is belangrijk om het te leren hoe om te gaat met zijn tandjes, deze draagt hij namelijk de rest van zijn leven met zich mee. Honden leren effectiever nieuw gedrag aan dan wanneer ze oud gedrag moeten aanleren. Dit komt omdat het honden meer motiveert als ze iets nieuw leren, dan wanneer ze iets moeten afleren. Dat is toch en stuk minder leuk.
Consequent blijven
Duidelijkheid is super belangrijk. Ga niet met je puppy in discussie als jij NEE zegt. Blijf niet staan als het even niet lukt, maar loop weg uit de situatie. Door duidelijk NEE te zeggen geef je heel duidelijk je grenzen aan en leer je je puppy dat nee ook echt nee is en blijft.
Mijn puppy blijft bijten na deze tips
Heb je alles hierboven geprobeerd en zie je geen verbetering. Neem dan altijd contact op met een professional die je hierbij kunt helpen.